Poker

Poker kan du spela på många olika sätt. Dels genom att arrangera spelkvällar med polarna. Ett tips är då att försöka skapa en miljö som känns lite filmisk. Det vill säga, dra ner belysningen, försök sitta runt ett runt bord, drick exempelvis whisky och rök eventuellt cigarr. Det kanske låter fånigt, men det blir faktiskt roligare då!

Om du inte är fullt så entusiastisk så kan du spela poker på ett landbaserat casino, men framför allt på nätet. På nätet finns alla möjliga typer av pokersammanhang, det vill säga du kan spela mot huset eller i något av de många livepokerrum som finns. Du kan också vara med i turneringar och liknande. Den mest kända och populära varianten av poker är Texas Hold’em. Sen finns det andra varianter som exempelvis Omaha och Stud Poker. När du ska välja var du ska spela kan du kolla efter vilka spel som pokerrummet erbjuder samt om de har turneringar och annat roligt.

Vinnande händer

Du har säkert koll på vilka som är de vinnande händerna i poker. Men här kommer en liten förteckning för att fräscha upp minnet. De är rangordnade från den bästa handen och nedåt. Royal Straight flush: 10 till Ess i samma färg Straightflush: Stege och färg i en och samma hand Kåk: Ett par plus triss Färg: 5 kort i samma färg Stege: 5 kort i nummerordning Triss: 3 kort av samma valör Par: 2 kort av samma valör Högt kort: Ess är bäst

Pokerns historia

Som vanligt när det gäller spel finns inga solklara historiska förteckningar. Spel som till viss del påminner om poker sägs ha spelats för hundratals år sedan på olika platser i världen. Under 1700-talet verkar det dock ha börjat komma fram spel som liknar den form av poker vi spelar idag. På franska kallades det för poque och på tyska för pochen, det är förmodligen härifrån namnet kommer.

Man tror att dessa spel byggde på ett spanskt spel vid namn primero som är det första spel som vi vet byggde på att bluffa på samma sätt som man gör idag. När de franska kolonialisterna kom till New Orleans hade de med sig spelet poque som sedan spred sig över landet. Från denna tid finns flertalet skrivna källor om det här spelet som kallades för cheating game och sedermera skulle bli så oerhört populärt.